Особливості державної реєстрації підприємства в Україні

Наша юридична компанія надає послуги перереєстрації підприємств у Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі та по всій Україні.

В Україні можна провадити підприємницьку діяльність виключно за умови проходження державної реєстрації. Це потрібно не тільки для того, щоб сплачувати податки, як може здатися на перший погляд, але і для того, щоб кожен суб’єкт підприємницької діяльності міг мати реальну інформацію про своїх партнерів або контрагентів. Проходження державної реєстрації стає для підприємства негласним підтвердженням її реальності та юридичної чистоти.

Визначення державної реєстрації Реєстрація підприємства – засвідчене державним реєстратором створення юридичної особи шляхом включення даних про неї в ЄДРЮЛ та видачі відповідного документа. Зауважимо, що також державний реєстратор займається вчиненням та інших реєстраційних дій, наприклад, фіксацією припинення підприємницької діяльності.

Тільки з моменту реєстрації юридична особа стає суб’єктом господарювання та наділяється правом вести діяльність. Зауважимо, що це неможливо без вибору організаційно-правової форми, наприклад, товариства з обмеженою відповідальністю, відкритого акціонерного товариства чи іншого варіанта.

Законодавча база Інституту державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності було утворено одночасно із затвердженням Закону «Про підприємництво» від 7 лютого 1991 року. Довгий час керувалися саме ним під час реєстрації нового бізнесу, але зараз ситуація змінилася і на зміну прийшов Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» №755-ІV від 15 травня 2003 року.

Куди звертатись для реєстрації підприємства? Майже у всіх країнах світу факт ведення підприємницької діяльності має бути зафіксовано у встановленому порядку. В інших державах, як правило, реєструють підприємства судові чи адміністративні органи.

В Україні немає універсального реєстраційного органу, оскільки кожне відомство спеціалізується на своїй організаційно-правовій формі. Наприклад, КМУ займається фінансово-промисловими підприємствами, Нацбанк – відповідно банками, органи юстиції на місцях – політичними партіями та різними об’єднаннями. Реєстрація підприємств здійснюється у місцевих органах влади.

CALL ME
+
Замовити!